maanantai 28. huhtikuuta 2014

IHANA VUOHENJUUSTOPIIRAS VAIKKAPA BRUNSSILLE TAI ILLANISTUJAISIIN


Parhaat ruoat syntyvät usein sattumalta. Katselin kaapin sisältöä ja mietin, että mitähän erinomaista saisi hieman nahistuneesta parsakaalista ja pian päiväyksensä menettävästä vuohenjuustosta aikaan. Syntyi piirakka. Ja todella erinomainen sellainen! Voisin sanoa, että yksi piirakkalemppareista (toinenhan on tämä meillä monesti tehty kasvis-fetapiiras). Parsakaalin ja vuohenjuuston kaveriksi vuokaan sujahti muutama kaapista löytynyt kirsikkatomaatti, kermaviilikastike, parmesaania ja loppusilauksena paahdettuja cashewpähkinöitä. Pohjana käytin samaa vanhaa, mitä ennenkin. Siinä on minusta voin määrä tasapainossa, ei mene ihan liian rasvaiseksi.

Vuohenjuusto-parsakaalipiirakka
Pohja
2dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
100g voita
½dl vettä
Täyte
300g parsakaalia
 muutama kirsikkatomaatti halkaistuna, tai neliöitynä
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
50g vastaraastettua parmesaania
1 tanko vuohenjuustoa 1,5cm:n siivuiksi leikattuna
n.1dl cashewpähkinöitä
1prk kermaviiliä
 2 kananmunaa
rouhaisu mustapippuria
ripaus chilijauhetta

Sekoita keskenään kaurahiutaleet, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon pehmeä voi. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200C asteisessa uunissa, alimmalla tasolla noin 10min. Voit levittää pohjalle ennen paistoa esim. kuivia herneitä tai pastaa liiallisen kohoamisen estämiseksi.

Keitä tai höyrytä parsakaalin nuppuja n.4 minuuttia.
Sekoita kermaviilin joukkoon kananmunat, valkosipuli sekä lähes kaikki parmesaanista. Jätä hieman juusto päälle ripoteltavaksi. Mausta mustapippurilla ja ripauksella chilijauhetta.
Levitä esipaistetun pohjan päälle parsakaalit, juustokiekot sekä kirsikkatomaatit. Kaada kermaviilikastike päälle ja ripottele pinnalle loput parmesaanista.
Paista 200C-asteisessa uunissa n.30min, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin pintaan.
Paahda cashew-pähkinöitä kuivassa pannussa, niin että saavat vähän väriä. Varo polttamasta. Ripottele pähkinät valmiin, hieman jäähtyneen piiraan päälle.

Piirasta syötiin meillä lounaana, napsittiin vähän lämmitettynä iltapalaksi ja loput lämmitin seuraavana päivänä töissä lounaaksi. Aivan erinomaista myös kylmänä ja lämmitettynä, joten se on mitä parhain eväs vaikkapa vapun illanistujaisiin tai vappupäivän brunssille! Äläkä unohda niitä karamelisoituja pekoninakkeja ;)


6 kommenttia:

  1. Tämä resepti pääsi heti kirjanmerkkeihin. Kuulostaa todella hyvältä ja kuvat näyttää äärettömän herkullisilta. Tekis mieli testata heti. Harmi, vaan kun ei löydy aineksia valmiina jääkaapista :D

    Mulla on paljon reseptejä hyvin makeisiinleivonnaisiin, mutta tällaisista suolaisten herkkujen ohjeista on pula. Kiitos siis tästä ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä arvasin, että tää herättää sun mielenkiinnon :) Ja veikkaan kyllä, että tykkäät! Joko kävit ainekset vappua varten? ;)
      Ihan totta, suolaisia herkkuja on vaikeampi löytää. Ootko sä muuten jo koittanut niitä parin vuoden takaisia vuohenjuustopiiraita? Ne on myös tosi hyviä!!
      http://patalintu.blogspot.fi/2012/04/pienia-herkullisia-piiraita.html

      Poista
    2. Hih, en vielä. Huomenna pitää käydä vielä kaupassa vappuruokaostoksilla :)

      Tein niitä vuohenjuustopiiraita marraskuussa esikoisen synttäreille ja hyvin tekivät kauppansa :)

      Poista
  2. Hei! Tein piiraan eilen ja ai että oli hyvää! myös pohja oli paras mitä olen kokeillut:)

    VastaaPoista
  3. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun! Vuohenjuusto on ehdoton suosikkijuustoni! :)

    VastaaPoista
  4. Ihana täyte! :) Olen itsekin tehnyt chevre-parsakaalipiirakkaa, jonka päälle ripottelin pinjansiemeniä. Cashew't kuullostavat ehdottomasti kokeilun arvoiselta vaihtoehdolta. :)

    http://ssiiri.wordpress.com/2013/02/02/chevrepiirakkaa-hyvassa-seurassa/

    VastaaPoista