sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Ruokaa pöytään kaikesta homeesta huolimatta

Saatiinpas kuitenkin hyvää ruokaa pöytään ja vatsaamme vuoden vaihtumisen merkeissä, vaikka raaka-aineet kovasti vastaan hangoittelivatkin.


Vanhan vuoden viimeisen illan tortilla-ateria sai kesken ruokailun ikävän käänteen, kun ensimmäisten kääröjen jälkeen todettiin valmiiden tortilloiden olevankin homeessa...

 

Sen verran tuo homeen löytyminen sapetti ja nälkäkin jäi, että tein sitten ärsytysvimmalla vielä pikana itse uudet tortillalätyt kesken aterian. Yritettiin siis säästää sekin pieni hetki aikaa mitä tortilloiden tekemiseen menee ja ostettiin valmiita, mutta näköjään ei kannattanut. Aina vaan suosiolla kaikki alusta loppuun itse niin ei tarvitse pettyä. Onneksi tortillat ovat tosi helppoja kunhan vaan jaksaa tiukan taikinan kaulita ohuen ohuiksi lettusiksi. Olen aina käyttänyt tätä Myllyn Parhaan ohjetta, enkä muuta ole kaipaillut.

Tortillat
5½dl durum vehnäjauhoja
½tl suolaa
½dl öljyä
2dl vettä
Sekoita ainekset keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 10 osaan ja pyörittele jokaisesta pulla. Anna pullien levätä peitettynä muovilla sillä aikaa, kun valmistat haluamasi täytteen.(Ihan hyviä tuli eilen, vaikka taikina ei levännyt hetkeäkään). Kauli pullat paistinpannusi kokoisiksi pyöreiksi levyiksi. Paista tortilloja ilman rasvaa kuumalla paistinpannulla molemmin puolin niin, että tortilla saa hivenen rusehtavia pilkkuja. Tarjoile välittömästi.

Kaikkein parasta ja uutta antia tässä ateriassa oli ihanan raikas appelsiinisalsa jonka ohje bongattiin uusimmasta Kotivinkistä. Tätä tulee varmasti tehtyä jatkossakin ainakin mulle ja lapsille, vaikka hra Patalintu vähän tomaattisalsan perään haikailikin. Mutta tykkäsi kyllä myös tästä! Homeongelmat ilmenivät jo tässä vaiheessa kun edellisenä päivänä ostettu sitruuna oli vihreän kuorrutteen peittämä ja homeessa oli myös pari päivää aiemmin ostettu paprika. Vanhan vuoden vanhat tuotteet vai mikä ihme tässä nyt sitten oli menossa kun tortillat olivat kuitenkin kuivakaapissa, sitruuna hedelmäkulhossa pöydällä ja paprika jääkaapissa joten mitään kiinteää yhteyttä noillakaan ei toisiinsa ollut. Onneksi oli hyvät varakappaleet ja niitä jauhoja niin ei jääty tyystin ilman ruokaa :)


Appelsiinisalsa
2 isoa appelsiinia
1 sitruuna
½ punaista paprikaa hienonnettuna
1 punainen chilipalko hienonnettuna
1 punasipuli hienonnettuna
2rkl öljyä
2rkl hunajaa
ripaus suolaa
Kuori appelsiini ja sitruuna terävällä veitsellä hedelmänlihaa myöten. Itse olen tykännyt käyttää filerointiveistä, mutta muullakin terävällä onnistuu helposti.


Leikkaa viipaleet irti toisistaan niin ettei niihin jää kalvoja. Paloittele hedelmälohkot. Sekoita kaikki aineket keskenään. Alkuperäisessä ohjeessa mukaan laitettiin vielä tuoretta timjamiakin, mutta sen unohdin. Anna salsan maustua jääkaapissa ainakin neljä tuntia tai mieluiten yön yli. Oli kyllä tosi hyvää jo kahdenkin tunnin jälkeen... ;)


Meidän guacamolen ja muiden hyvien salsojen ohjeet, sekä resepti pehmeisiin maissilettuihin löytyykin jo ennestään tex mex -tunnisteen alta.

Oikein makoisaa uutta vuotta!
  
edit 2.1. Ja sit ei varsinkaan naurattanut kun hra Patalintuun iski vatsatauti 36 tuntia homeaterian jälkeen...

3 kommenttia:

  1. Oliko tää nyt sitä " home cooking" ? =)
    Hyvännäköiset omatekemät vehnätortillat ja tuo appelsiinisalsa!

    VastaaPoista
  2. Meille on käynyt samalla tavalla! Tosin lupasin siitä olla kovasti pauhaamatta,sattuuhan näitä,koska valmistaja lahjoi meitä laatikollisella herkkuja kun reklamoimme...mutta kiitos tästä tortillaohjeesta,voidaan vastasuudessa käyttää pelkästään tätä - ei tule homevahinkoja!
    Ja salsa näyttää herkulta!

    VastaaPoista
  3. Hah, Nanna sä sen sanoit! Sitäpä justiinsa ;D Olispas ollut hyvä otsikko.

    Niinu, mitäpä siitä pauhaamaan. Ainahan noita silloin tällöin eri tuotteissa on (ja aina ne harmittaa), mutta tää nyt johti siihen periaatepäätöksen tortilloiden osalta että ne tehdään itse. Muuten ei ole tätäkään kyseistä valmistajaa vastaan mitään.

    Mut homevapaita tortilloita sinne teillekin ;)

    VastaaPoista