sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Rautaruokaa

Nyt on sitten kellot taas käännetty kesäaikaan. Kesä ei ehkä ihan äkkiseltään tule mieleen, kun katsoo ulkona häämöttävää sumuista, uuden lumen peittämää maisemaa, mutta luotto siihen että kevät koittaa pian kohisten on kova. Viime viikkojen auringon pilkahtelu ja lumen edes hetkittäinen sulaminen ei meillä valitettavasti ole tarkoittanut grillin ulos vetämistä (kerrostalo asumisen miinuspuolet), mutta siitäkin huolimatta meillä on viime aikoina syöty usein pihviä. Liha on hyvä raudanlähde, ja sille on nyt kovasti kysyntää kun rouva Patalinnun hemoglobiinitasot ovat melkoisen alhaiset, eikä vatsa kiitä sinne tungetuista rautavalmisteista... Pihvi kuitenkin maistuu ja tuntuu tuovan lisävirtaa samantien nauttimisen jälkeen, joten pannulla sitä on sitten paistettu tiuhaan tahtiin. Herra Patalintukaan ei ole tuntunut olevan kyseisestä ruokavaliosta kovin pahoillaan ;D


Pihvi menisi melkein ihan sellaisenaan, kun liha on hyvää ja paisto kohdillaan, mutta on sille jotain lisäkkeitäkin yritetty keksiä. Itsetehdyt lohkoperunat ja erilaiset perinteiset kasvis-/juuresviritelmät tai salaatit ovat meillä yleisiä seuralaisia, mutta kyllähän sitä on aina jotain uuttakin päästävä kokeilemaan. Viimeisimmät testaukset, ovat olleet mainio konjakkinen viherpippurikastike, sekä mehevän herkullinen parsakaalipaistos, josta myöskin pitäisi rautaa irrota jonkin verran. Aika perinteisiä lisukkeitahan nekin varmaan monelle ovat, mutta Patalinnun keittiössä niitä ei ole ennen nähty. Nyt näitä on molempia maisteltu jo pariin otteeseen, ja edelleen uppoaisi lisämääriä, joten hyviksi voisi haukkua.

Viherpippurikastike
2 rkl (20g) voita
1 1/2 rkl kokonaisia viherpippureita
2 rkl konjakkia
2 rkl maissijauhoja
3 1/2 dl lihalientä fondista
1 rkl dijon-sinappia
n. 1/2 dl ruokakermaa
(suolaa ja) mustapippuria
Laita kevyesti murskatut viherpippurit likoamaan konjakkiin. Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä ja imeytä jauhot joukkoon. Lisää lihaliemi vähitellen ja sekoita kastike tasaiseksi. Lisää mukaan viherpippurit konjakkeineen sekä dijon-sinappi ja kerma. Kiehauta seos nopeasti ja anna hautua noin 5 minuuttia. Mausta mustapippurilla sekä suolalla tarvittaessa.


Parsakaalipaistos
1 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
300g parsakaalin nuppuja
1 prk kermaviiliä
1 luomu kananmuna
1 rkl maissijauhoja
75g juustoraastetta
kuivattua oreganoa ja basilikaa
suolaa, mustapippuria, valkopippuria
Kuulota sipuli ja valkosipuli kevyesti öljyssä. Ryöppää (kiehauta nopeasti) parsakaalin nuput kattilassa. Sekoita kananmuna, kermaviili, maissijauhot, juustoraaste, yrtit sekä mausteet keskenään. Laita sipuliseos sekä parsakaalin nuput uunivuokaan ja levitä kermaviiliseos tasaisesti niiden päälle. Kypsennä paistosta 180C asteisessa uunissa noin 30min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti