sunnuntai 13. heinäkuuta 2008

Halloumi-salaattia ja feta-katkarapuja

Eilen illalla nautiskelimme jälleen Kreikkalaisilla mauilla. Tällä kertaa päädyimme kokeilemaan meille ennestään tuntemattomia ruokalajeja. Alkupala salaatin, joka kyllä ruokaisuudessaan toimisi vallan hyvin yksinään esim. iltapalana, poimimme pienillä muutoksilla BBC Good Foodin sivuilta. Pääruoaksi valmistimme Kreikkalaiset katkaravut, joka on siellä ymmärtääksemme ihan perinneruokaa. Olimme päivällä uuvuttaneet itsemme ulkoseiniä pesemällä ja puista rakennustelinettä rakentamalla, joten oli varsin ilahduttavaa että aamulla valitsemamme ohjeet osoittautuivat myös erittäin helppotekoisiksi. Ja täyttäviksi. Katkarapu ohjeella ruokkisi normaalitilanteessa varmaan neljäkin syöjää...

Paahdettu tomaatti, kikherne & halloumi-salaatti
1 pieni punasipuli ohuina puolikkaina siivuina
1rkl balsamico-etikkaa
2rkl oliiviöljyä
200g miniluumutomaatteja puolikkaina
½ pakettia halloumi-juustoa n.½cm:n paksuisina siivuina
1 tlk kikherneitä (meillä luomuherneitä ilman suolaa)
reilusti sileälehtistä persiljaa käsin revittynä
10 isoa basilikan lehteä käsin revittynä
muutama jääsalaatin lehti käsin revittynä
mustapippuria ja suolaa
Lämmitä uuni 220C asteeseen. Sekoita balsamico ja öljy kulhossa ja lisää sipulisiivut marinoitumaan. Laita tomaatinpuolikkaat uunivuokaan leikattupinta ylöspäin ja ripottele niiden päälle hieman balsamico-öljyseosta sipuliastiasta (ei sipuleita). Rouhaise päälle vielä hiven suolaa ja reilusti mustapippuria ja paahda uunissa n. 20-25min (reunojen pitäisi hieman alkaa tummentua).
Paista halloumi-juusto (parila)pannulla molemmin puolin kullanruskeaksi. Sekoita kikherneet, yrtit, salaatti, tomaatinpuolikkaat ja sipuli balsamicoöljyineen varovasti sekaisin ja lisää halloumijuusto siivut salaatin päälle. Nautiskele heti lämpimänä.


Kreikkalaiset feta-katkaravut
500g jättikatkaravun pyrstöjä (poista kuoret ja suoli)
3 kevätsipulia silputtuna
3 valkosipulin kynttä silputtuna
4rkl oliiviöljyä
2 isohkoa tomaattia pieneksi kuutioituna (poista siemenet)
4rkl kuivaa valkoviiniä
1tl kuivattua oreganoa
½punttia tuoretta basilikaa silputtuna
½punttia tuoretta minttua silputtuna
1pkt (200g) fetaa murennettuna (varmaankin 100g riittäisi myös)
Revittyä sileälehtistä persiljaa
pilkottua ruohosipulia
Mausta jättikatkaravun pyrstöt suolalla ja mustapippurilla. Laita suureen pannuun esim.wok öljyä ja kuumenna. Kun öljyä savuaa hieman lisää katkaravut, pienennä lämpöä ja pyörittele niitä pari minuuttia kunnes ne vaihtavat värinsä punaiseksi. Poista katkaravut reikäkauhalla syrjään odottamaan. Lisää pannuun tomaatit, sipuli ja valkosipuli ja kuulota 2-3min kunnes sipuli on pehmeää. Lisää valkoviini, oregano, basilika, minttu sekä katkaravut ja hämmentele seosta n.2min. Ota levyltä virta pois ja lisää feta-juusto seokseen. Laita kansi päälle ja anna hautua muutama minuutti. Heitä päälle persilja ja ruohosipuli ja tarjoa samantien esim. maalaisleivän kera.

3 kommenttia:

  1. Oi miten ihana blogi ja ihania reseptejä!

    VastaaPoista
  2. Taas uusi kiinnostava ohje äyriäisten ystävälle!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Hanna kommenteista ja viisitistä! Pitääkin käydä tutustumassa Hannan soppaan.

    Anu, ajateltiinkin että tämä varmaan sulle maistuisi myös. :)

    VastaaPoista